03.04.2012

Żurek

Oto zupa wykonana przez mojego męża.   Wspaniały żurek na zakwasie, najlepszy ze swojską kiełbasą, majerankiem i jajkiem.



Składniki:

  • około 1/2 litra zakwasu
  • włoszczyzna
  • cebula
  • kości ze schabu, żeberek lub skrzydełka kurczaka
  • tarty chrzan
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kiełbasa
  • olej
  • majeranek



Wykonanie:

Kości lub skrzydełka zalać wodą, zagotować, dodać warzywa i gotować około 30 minut. Do gotowego wywaru dodać zakwas, rozgnieciony czosnek. Kiełbasę razem z cebulą podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, chrzanem i majerankiem. Podawać z jajkami na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...