07.08.2012

Podwójnie czekoladowy chlebek cukiniowy


Zobaczyłam go tutaj i wiedziałam, że po prostu muszę.  Oczywiście robiłam w tajemnicy przed rodziną, bo gdyby wiedzieli, że jest z cukinią, to nikomu by nie smakował.  A tak smakował, bo jest obłędny.





Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 1/3 filiżanki miodu (dałam syrop z agawy)
  • 1/2 filiżanki oleju
  • 1/2 filiżanki brązowego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy mielonej (opcjonalnie)
  • 1/3 filiżanki kakao
  • niepełna filiżanka mąki pszennej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)
  • niepełna filiżanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać nawet 1 pełną filiżankę)
  • 2 filiżanki startej na tarce cukinii (około 350 g)
  • 1 gorzka czekolada




Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni i natłuść foremkę keksówkę (30 cm),  ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.

W misce wymieszać jajka, miód (syrop z agawy), olej, cukier i wanilię.  Mieszać do połączenia składników (robiłam to robotem). Dodać obie mąki, sodę, proszę, kawę, kakao i sól.  Ponownie wymieszać tylko do połączenia składników.  Dodać startą cukinię i pokrojoną na kawałki czekoladę.  Wymieszać do połączenia składników.  Przelać ciasto do formy i piec 65 do 75 minut, aż do suchego patyczka.
Ostudzić w foremce przez przynajmniej 20 minut, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.  Przechowywać zawinięty, w temperaturze pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...