13.08.2012

Scones figowo-daktylowe


Pokazywałam już przepis na te scones.  Tym razem jednak, korzystając z okazji, że dostałam ekologiczne bakalie od Makro, postanowiłam dodać do nich figi i daktyle.  Przez przypadek nie dodałam cukru, ale okazało się to trafnym posunięciem.   Słodycz fig i daktyli jest wystarczająca. Polecam.





Składniki (na 6 - 8 sztuk):
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g brązowego cukru (nie dałam)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 25 g masła
  • 150 ml mleka
  • 25 g fig suszonych
  • 25 g daktyli




Wykonanie:
Przesiać mąki, sól, proszek do pieczenia do miski.  Dodać cukier (opcjonalnie) i cynamon, wymieszać. Dodać masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Dodać pokrojone daktyle i figi i wymieszać tak, aby owoce były pokryte mąką.   Używając widelca, dodawać powoli mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml).  Ma powstać delikatne ciasto.  Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i bardzo krótko zagnieść.  Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm.  Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.  Posmarować wierzch resztą mleka i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut.  Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić.  Podawać ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...