30.08.2012

Kruszonka jeżynowo-malinowa



Nieco zmieniłam (a w jednym fragmencie poprawiłam) przepis Nigelli i powstała taka oto kruszonka.  Przepyszna.   Samej kruszonki wychodzi z tego przepisu zdecydowanie za dużo, ale spokojnie można ją zamrozić i użyć potem do kolejnych porcji.






 Składniki:
  • 125 g masła
  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g płatków migdałowych (dałam blanszowane migdały)
  • 30 g pestek słonecznika
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 75 g brązowego cukru
  • 250 g malin
  • 250 g jeżyn
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • 50 g cukru brązowego




 Wykonanie:
Mąkę i masło wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka.  Dodać 75 g cukru, płatki owsiane i migdałowe, pestki słonecznika i wymieszać.  Owoce przebrać i wymieszać z 50 g cukru i mąką ziemniaczaną.  Wyłożyć do kokilek i posypać przygotowaną kruszonką.  Piec 25 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...