15.06.2013

Pieczona pierś indyka

Niezwykle szybki i aromatyczny obiad.  Tak przyrządzona pierś indycza pozostaje wilgotna i smakuje absolutnie wszystkim, a zapach jaki roztacza się podczas pieczenia jest zniewalający. Przepis podejrzałam na blogu I wash you dry.




Składniki:
  • 1 mała pierś z indyka
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • pół główki czosnku
  • pół cytryny
  • 1 -2 łyżki masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pierś myjemy i osuszamy.  Smarujemy masłem i wkładamy do brytfanki.  Posypujemy obficie solą i pieprzem i oblewamy winem.  Wyciskamy sok z cytryny i dodajmy rozgnieciony czosnek (nie obieramy go).  Na wierzch kładziemy kilka gałązek tymianku.  Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut.  Po upieczeniu pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut zanim je pokroimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...