28.02.2018

Omlet z jabłkami

Kiedyś omlety gościły u nas bardzo często, potem jednak faza minęła.  Na upieczenie tego namówiła mnie koleżanka w pracy.  Przepis już dawno temu pokazała Liska, więc na pewno część z Was już go robiła.  Jeżeli jednak nie, to polecam.  Szczególnie w zimne poranki.




Składniki:


  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (dałam jasną orkiszową)
  • szczypta soli
  • łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego / cynamonu
  • 1 duże jabłko, obrane, pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka masła


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
W patelni, która nadaje się do pieczenia rozpuścić masło.  Wrzucić pokrojone jabłka i podsmażać przez kilka minut.  Dodać miód i przyprawy i zdjąć z ognia.  W mikserze ubijać jajka z mlekiem i mąką przez  1 - 2 minuty.  Masę jajeczną przelać do podsmażonych jabłek i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż omlet się zetnie i będzie lekko brązowy.   Podawać na ciepło.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...