22.02.2018

Tort schoko-bons

Dużo czasu spędziłam z córką w poszukiwaniu pomysłu na tort na 12 urodziny.  Może z oreo?  Może lepiej nie?  A może z czekoladkami na górze?  W końcu decyzja została podjęta w sklepie, kiedy córka zobaczyła paczkę schoko-bonsów.  Do tego dokupiłyśmy jeszcze duże pudełko kinder czekolady i tak pomysł już był.  Tort piekłam ja, ale dekorację wykonywałyśmy już razem.  Wzorowałyśmy się przepisem Cukrowej Wróżki.






Składniki:

Biszkopt (tortownica 22 cm z takiego przepisu.)

  • 750 g twarogu (dałam półtłusty)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek mleka w proszku
  • 370 ml kremówki


Polewa:

  • 100 g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)
  • 100 ml kremówki


Dekoracja:

  • 1 opakowanie schoko-bons
  • 1 duże lub 2 małe pudełka kinder czekolady


Nasączenie:

  • gorzka herbata


Wykonanie:
Twaróg zmielić i przełożyć do misy robota.  Ucierać razem z cukrem i mlekiem w proszku, powoli dolewając kremówkę. 
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.  Pierwszy położyć na paterze i nasączyć herbatą.  Posmarować częścią masy.  Położyć drugi blat, nasączyć i rozsmarować kolejną porcję kremu.  Położyć ostatni blat i też go nasączyć.  Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i po bokach. 
Przygotować polewę.  Do garnuszka wlać kremówkę i włożyć połamaną czekoladę.  Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy całość się połączy zdjąć z ognia i przestudzić.  Polewa musi być lekko chłodna i delikatnie zastygać.  Dopiero taką wylewamy na wierzch tortu.  Natychmiast dekorujemy kawałkami czekolady i połówkami schoko-bonsów.




1 komentarz:

  1. cudowny torcik!!Ja w zeszłym roku tez podobny robiłam ;) córce

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...