SKŁADNIKI:
- 90 dag filetów z ryby (dałam dorsza)
 - 2 łyżki roztartego czosnku
 - 4 łyżki soku z limonki
 - 6 dag pasty pomidorowej
 - 3 dag mąki
 - 100 ml oliwy
 - 450 ml mleczka kokosowego.
 
Sofrito:
- 1 cebula
 - 1 kubańska papryczka (dałam chili)
 - 1/4 pęczka kolendry
 - 2 łodygi selera naciowego
 
sól i pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: Filety nasmarować solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem z limonki. Przygotować sofrito. Posiekać cebulę, papryczki, seler. Podsmażyć na połowie oleju. Dodać posiekaną kolendrę i pastę pomidorową. Posypać mąką i gotować przez 4 minuty. Wlać mleczko kokosowe i gotować do zgęstnienia przez 15 minut. Sos przecedzić i przetrzeć przez sito. Rybę usmażyć na reszcie oleju. Podawać polaną sosem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.