12.08.2011

Harvest Crunchies

Dawno temu obiecałam Pani Joli drobną niespodziankę za zajęcie 4 miejsca w konkursie.  Niestety cały czas coś mi wypadało, a to zepsuty piekarnik, a to brak weny czy czasu.  Postanowiłam się jednak zmobilizować i w ostatniej chwili przed przeprowadzką upiekłam ciasteczka.  Przepis znalazłam w książce "Simply Delicious".  Pani Jolu przepraszam za zwłokę i mam nadzieję, że prezencik się spodoba.



Składniki:

* 75 g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki mixed spice (czyli przyprawy korzennej, ja dałam cynamon)
* 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja dałam troszkę więcej)
* 25 g płatków owsianych górskich
* 125 g masła lub margaryny
* 50 g brązowego cukru (dałam trzcinowy demerara)
* 25 g rodzynek (dałam daktyle)
* 30 ml mleka



Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Przesiać mąkę, przyprawy do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier i płatki. Wymieszać. Dodać masło i palcami rozkruszać tak, jak do kruszonki. Pod koniec dodać mleko i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie podsypać odrobiną mąki. Dodać rodzynki (u mnie posiekane daktyle) i ponownie zagnieść. Na powierzchnię oprószoną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować dość cienko. Wykrajać kółka, która kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...