07.08.2011

Hiszpański omlet

W piątek spotkała mnie bardzo miła niespodzianka.  Rano kurier przyniósł mi paczkę, niespodziankę.  W środku były produkty rodem z Hiszpanii - oliwki, fasola, oliwa czy sos.  Paczka niespodzianka związana była z rozpoczynającym się właśnie w Lidlu tygodniem hiszpańskim.  Nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie, więc zaczęłam przeglądać książki w poszukiwaniu szybkich przepisów, w których mogłabym wykorzystać produkty, które właśnie dostałam.  Koniec końców padło na omlet hiszpański z książki Nigelli.  Nie zrobiłam go dokładnie tak jak w książce, a jedynie się na tym przepisie wzorowałam.





Składniki:

* 225g młodych ziemniaków, pokrojonych w małe kawałki
* 4 jajka
* 4 pomidorki koktajlowe
* 1 cebula, posiekana
* 50g startego sera
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka masła
* odrobina oleju
* sól i pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, aż będą miękkie i odlać wodę. W misce roztrzepać jajka trzepaczką, dodać pokrojone pomidorki oraz tarty ser, natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodać odparowane ziemniaki. Na małej patelni o grubym dnie rozgrzać masło z odrobiną oleju, i zezłocić cebulę. Następnie wlać na patelnie jajeczną mieszankę i smażyć przez 5 minut na niewielkim ogniu.

Gdy omlet jest ścięty od dołu przewrócić na drugą stronę (ja przewróciłam na drugą patelnię) i podsmażać z drugiej strony. (Nigella proponuje wstawienie patelni o żaroodpornej rączce pod grzałkę grilla w piekarniku).

Omlet przełożyć na talerz i zostawić do ostygnięcie. Gdy ostygnie, pokroić go na 4 duże albo 8 małych trójkątnych porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...