03.08.2011

Lasagne z cukinią i pomidorami

Staram się przed przeprowadzką "wyczyścić" wszystkie zbędne zapasy.  Dzięki temu odkryłam, że mam 2 otwarte opakowania płatów lasagne.  Dlatego też na letni obiad postanowiłam wykorzystać przepis z książki "Pasta &Co".  W oryginale był bakłażan i kozi ser, ja jednak użyłam tego, co akurat miałam w lodówce.  Lasagne nie wygląda może zbyt apetycznie, ale jeśli tylko lubicie te składniki, to Wam na pewno posmakuje.





Składniki:

* 8 - 10 płatów lasagne
* 1 opakowanie sera feta
* 30 g masła
* 500g cukinii
* 4 pomidory (nie mogą być zbyt miękkie)
* 2 cebule
* 4 łyżki parmezanu
* pęczek bazylii
* 4 łyżki oliwy
* pieprz i ewentualnie sól



Wykonanie:

Cebulę kroimy w plasterki i szklimy z 2 łyżkami oliwy. Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy i pieprzymy a następnie grillujemy na patelni grillowej (lub podsmażamy). Pomidory kroimy w grube plastry i grillujemy. Płaty lasagne gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odkładamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy pierwszą warstwę ciasta. Na to kładziemy cukinię, starty parmezan, cebulę, pomidory, posiekaną bazylię, a na wierzch pokruszoną fetę. Następnie znowu kładziemy płat ciasta i następne warstwy, aż wyczerpią się nam składniki. Na sam wierzch kładziemy płat ciasta i posypujemy parmezanem i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy 10 - 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem lekko studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...