Składniki:
- 320 ml mleczka kokosowego
- 1/8 filiżanki kakao
- 1/8 filiżanki kawy rozpuszczalnej (lub kakao)
- 90 g cukru (polecam dać 150 g)
- 150 g mąki pszennej
- 70 ml oleju
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Polewa:
- 60 g kremówki
- 60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Mleczko kokosowe wymieszać z jajkiem i olejem. Dodać przesiane kakao i zmieloną kawę rozpuszczalną. Wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą oraz cukier. Delikatnie wymieszać. Wlać do formy keksówki (23 x 9 cm). Piec w 195 stopniach przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest upieczone, przygotować polewę ganache. W garnuszku powoli rozpuszczać czekoladę i kremówkę cały czas mieszając. Kiedy polewa jest lśniąca wylać ją na upieczone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.