11.02.2012

Śniadaniowe muffinki

To doskonały pomysł na śniadanie dla ukochanej osoby.  I niech Was nazwa nie zmyli.  Te muffinki nie mają w sobie nic z deseru, no może prawie nic.  Zobaczcie tylko na skład.  Spokojnie możecie je zjeść nie tylko z dżemem, ale też i z pleśniowym serem.


 

Składniki (na 5-6 babeczek):

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g brązowego cukru (można zrezygnować)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml mleka

Wykonanie:

Składniki suche mieszamy w jednej misce. Dodajemy do nich składniki mokre i delikatnie mieszamy (mogą zostać grudki). Ciasto przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez chwilę i podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...