29.02.2012

Granola orzechowa

Słoik do granoli od dawna świecił pustkami.  No może nie całkiem, bo na pewien czas zadomowiła się w nim bułka tarta.  Co jakiś czas kupowałam płatki z myślą o granoli, ale jakoś nie wychodziło.  Na szczęście się zmobilizowałam.  Powody do mobilizacji były przynajmniej 3.  Dostałam od teścia worek obranych orzechów włoskich, od pewnej przemiłej rodzinki dostaliśmy pudło jabłek, no i Jola pokazała swoją pierwszą granolę.





Składniki:

  • 500 g płatków owsianych
  • 160 g sezamu
  • 120 g słonecznika
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki miodu
  • 200 ml soku z jabłek (świeżo wyciśniętego lub niesłodzonego z butelki)
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać olej, miód i sok z jabłek. Wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec około 60 minut (jeśli robimy z połowy porcji piec 40 minut). Granolę mieszać kilka razy podczas pieczenia, co około 15-20 minut. Po upieczeniu zostawić granolę w otwartym piekarniku, czekać aż wystygnie. Przełożyć do słoja lub innego pojemnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...