19.05.2012

Ciasto kokosowe z rabarbarem

To już chyba moja mała tradycja.  Jak Bea pokazuje ciasto z rabarbarem, to ja je robię.




Składniki:

na tortownicę o średnicy 22 cm


  • ok. 300 g rabarbaru
  • 200 g mąki (dałam pełnoziarnistą)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 180 g cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)
  • 90 ml oliwy / oleju (lub 90-100 g stopionego i ostudzonego masła)
  • ok. 60 ml gęstego jogurtu
  • ok. 60 ml mleka kokosowego
  • otarta skórka z 1 limonki (lub z 1 małej cytryny)
  • dodatkowo : 3-4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki cukru (używam trzcinowego)


uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°.
Foremkę wyłożyć papierem i / lub natłuścić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i posypać je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem.
Piec ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...