24.05.2012

Tarta razowa ze szparagami

Tym razem przepis wzorowany tą tartą.  Cudowny obiad, polecam.




Składniki:

Ciasto:


  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g masła, zimnego, posiekanego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody


Farsz:


  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego ostrego sera
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • białe szparagi
  • pomidorki koktajlowe


Wykonanie:

Mąkę, sól i masło siekamy nożem. Kiedy powstaną grudki, dodajmy jajko i wodę. Szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na około 30 minut.

Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Podgotowujemy przez kilka minut na parze. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, na okrąg około 2 cm szerszy niż forma do tarty (u mnie 24 cm). Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Przycinamy brzegi. Na ciasto wykładamy folię i wysypujemy na nią groch. Pieczemy spód przez 8 - 10 minut. Następnie zdejmujemy groch i folię.

Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i startym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy sos na podpieczony spód. Układamy na nim szparagi i połówki pomidorków. Pieczemy całość przez około 10 minut. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...