27.05.2012

Muffiny serowe z oliwkami


Przerobiłam proporcje z moich ulubionych słodkich muffinków  (tych od Nigelli), dodałam to co akurat było w lodówce i zabrałam na wyjazd.  


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnista
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 60 g sera żółtego, startego
  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Dodać starty ser i oliwki przekrojone na pół. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Ciasto przełożyć do foremek.  Piec przez około 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...