02.01.2013

Leniwe

Zostało mi sporo ziemniaków z obiadu, a w lodówce leżał twaróg.  Leniwe to taka odmiana po świąteczno - noworocznej diecie.




Składniki:
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 1 łyżka cukru (dałam waniliowy)
  • 1 jajko
  • 60 – 80 g mąki pszennej
  • Sól


Wykonanie:
Ziemniaki i twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę.  Dodajemy jajko, cukier i odrobinę soli.  Wyrabiamy, dodając  stopniowo mąki, aż powstanie dość ścisła masa.   Z masy formujemy wałeczki, które kroimy ukośnie.  Gotujemy je w osolonym wrzątku.  Gdy tylko wypłyną wyjmujemy z wody i odcedzamy.  Podajemy z  bułką tartą i masłem lub z samym masłem, czy cukrem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...