09.02.2013

Pizza

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy.  W związku z tym wybór obiadu był oczywisty.  Ciasto na pizzę okazało się być niezwykle dobre,  dokładnie takie jak lubimy.  Zapraszam więc wszystkich na pizzę.




Składniki na sos:
  • 250 g przecieru pomidorowego dobrej jakości
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy do przegryzienia w chłodne miejsce, na minimum 30 minut, a nawet na całą noc.



Składniki (na 4 spore pizze):
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 7 g drożdży instant


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski.  Dodajemy drożdże, sól i bazylię, mieszamy.  Dodajemy olej, wodę i wyrabiamy kilka minut (w robocie lub ręcznie).  Kiedy ciasto jest sprężyste, formujemy je w kulę, odkładamy do misy i przykrywamy.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 4 części.  Każdą część rozwałkowujemy i smarujemy przygotowanym sosem.
Na posmarowane sosem pomidorowym ciasto wykładamy pozostałe dodatki.  U nas była na szynka, czarne oliwki, czerwona cebula oraz ser.  Po pieczeniu dodaliśmy też rukolę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 10 - 12 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...