21.02.2013

Rybne burgery

Na początek ferii musiał być cudowny obiad.  Przygotowałam więc fish burgery.  Z domowych bułek, jeszcze ciepłych, oraz rewelacyjnych rybnych kotlecików.  Podstawą do tego przepisu był przepis Ainsley'a na łososiowe burgery. Burgery wyszły idealne.  Tak dobre, że zniknęły natychmiast.




Składniki:
  • 500 g dorsza
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 średnie jajko
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • bułki hamburgerowe
  • sałata
  • czerwona cebula
  • ew. majonez, musztarda, ketchup
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Dorsza kroimy bardzo drobno, lub miksujemy pulsacyjnie w blenderze (tak, aby zostały jeszcze większe kawałki).  Tak przygotowaną rybę mieszamy z jajkiem, musztardą i bułką tartą. Doprawiamy do smaki. Formujemy płaskie kotleciki.  Delikatnie obsypujemy mąką, a następnie smażymy na oleju z dwóch stron. 
Bułki kroimy, smarujemy majonezem, musztardą, ketchupem wedle uznania.  Dodajemy sałatę, plasterki czerwonej cebuli i wkładamy rybny kotlet.  Zjadamy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...