01.03.2013

Kruszonkowa szarlotka z żurawiną

U naszych przyjaciół jedliśmy nie tylko przepyszny chleb.  Jedliśmy też tę oto szarlotkę.  Była tak dobra, że ślinka cieknie nawet na samą myśl o niej.  Do tego okazało się, że powstała na podstawie przepisu Agnieszki.
Nie będę podawała Wam całego przepisu, bo nawet nie przyłożyłam ręki do upieczenia tego ciasta.  Wiem jednak z dobrze poinformowanych źródeł, że mąka użyta w tym konkretnym cieście to połączenie zwykłej pszennej i orkiszowej.  Do tego żurawina była duszona w soku z 2 pomarańczy, a następnie połączona z jabłkami.  Przyznajcie sami, to musiało smakować wybornie.
O. dziękujemy jeszcze raz za te przemiłe i przesmaczne dni u Was.




Składniki:
Kruszonka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1  jajko
  • 250 g miękkiego masła
  • 50 g migdałów bez skórki, posiekanych

Nadzienie:
  • 2 słoiki musu jabłkowego (po 370 g każdy)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 100 g żurawiny
  • sok z 2 pomarańczy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...