Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
 - 125 g miękkiego masła
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka drobnego cukru
 - 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
 - 50 ml zimnego białego wina (albo wody)
 
Dodatkowo:
- 5 większych jabłek
 - sok z cytryny
 - garść malin
 - 500 ml mleka
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 żółtko (opcjonalnie)
 - 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie:
Zagnieść składniki ciasta, na koniec dodając stopniowo wodę (wino). Ja nie dodałam całych 50 ml, bo nie były potrzebne. Oddzielić 1/4 ciasta i rozwałkować na wielkość 22 - 24 cm tortownicy. Odłożyć na papierze do pieczenia do lodówki. Pozostałym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (ja wyłożyłam moją tortownicę papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyjąć z lodówki. Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Piec około 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć papier z grochem. (Można też po zdjęciu papieru podpiec ciasto jeszcze 3 - 5 minut, aby spód był bardziej kruchy).
Przygotować
 budyń.  Z mleka odlać około 1/4 szklanki.  Wymieszać z żółtkiem, 
ekstraktem z wanilii i mąką ziemniaczaną.  Pozostałe mleko zagotować z 
cukrem.  Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku mąkę.  Gotować
 kilka minut cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Jabłka
 obrać i pokroić w paski.  Wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie 
ściemniały.  Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka.  Wyłożyć na nie 
maliny oraz budyń.  Przykryć rozwałkowanym ciastem, w którym można 
wyciąć wzorki.  Piec około 40 minut.  Podawać na ciepło z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.