02.07.2013

Babeczki czekoladowe z orzechowym przybraniem

Otwieracie czasami książki kucharskie i przygotowujecie to, co akurat się Wam otworzy?  Przyznam, że do tej pory tego nie robiłam.  Edytka zaproponowała jednak taki pomysł na kolejne wspólne pieczenie z Malwiną.  Każda z nas otworzyła książkę i ...   No właśnie na początek czekoladowe babeczki, które znalazła Edytka (a może lepiej babeczki, które znalazły Edytkę?).  A co będzie dalej?  To się jeszcze okaże.




Składniki:
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g kwaśnej śmietany

  • 250 g kremu orzechowo-czekoladowego
  • ew. maliny lub truskawki
  • orzechy włoskie

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.   Mąkę, sól i proszek wymieszać w misce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.  Odstawić do przestygnięcia.
Masło i cukier utrzeć robotem na najwyższych obrotach. Dodać jajka, wanilię i czekoladę.  Zmniejszyć prędkość miksera.  Dodać przygotowaną wcześniej mąkę i śmietanę.  Wymieszać tylko do połączenia składników.  Masę przełożyć do foremek muffinkowych i piec przez około 20 - 25 minut, aż do suchego patyczka.
Muffinki wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyjąć z foremek.  Odstawić na kratkę na około 5 minut do przestygnięcia.  Wyłożyć na wierzch krem orzechowy.  Udekorować orzechami i owocami (opcjonalnie).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...