10.07.2013

Jagodzianki

Skoro pojawiły się jagody, obowiązkowo muszą pojawić się jagodzianki.  Przynajmniej raz w sezonie.  Tym razem w wersji z lukrem.  Potem okazało się, że nie był to dobry pomysł ze względu na panujące upały.  Jagodzianki zniknęły jednak mimo to.




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250-280 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1 jajko
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

  • 100 g jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

  • mleko
  • cukier puder

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto (poza mlekiem) włożyć do miski.  Wyrabiać robotem powoli dolewając mleko.  Ciasto ma być gładkie.  Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). 
Jagody zasypać cukrem i wymieszać ze skrobią.  Ciasto podzielić na 9 części.  Uformować bułeczki i do każdej wkładać nadzienie jagodowe.  Ja robiłam drożdżówki w różnych kształtach.
Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Drożdżówki posmarować odrobiną mleka.  Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż będą lekko brązowe.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Przygotować lukier z cukru pudru i mleka i polukrować drożdżówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...