15.07.2013

Muffiny brzoskiwniowe

Na początek akcji brzoskwiniowej postanowiłam przygotować muffiny, które zauroczyły mnie podczas pierwszej morelkowej akcji.  Wtedy pokazały je Asieja i Natalka.  Nie wykorzystałam ich przepisu, a sam pomysł na dekorację.  Ciasto powstało na podstawie tego jagodowego, które tak nam posmakowało.

Zapraszam Was też do zgłaszania swoich przepisów do akcji.  Wszystkie propozycje będę starała się w miarę na bieżąco publikować tutaj.




Składniki:
  • 1 niepełna szklanka (250 ml) cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6-8 brzoskwiń

Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy na ósemki.  Mąkę, cukier, sól, sodę i proszek mieszamy w misce.  Jajko, olej, ekstrakt i jogurt mieszamy w drugiej misce.   Mieszamy zawartość obu misek.  Ciastem napełniamy foremki muffinkowe.  Do każdej wkładamy po 4 kawałki brzoskwiń.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...