17.10.2013

Crusty Hard Rolls

Zazwyczaj piekę chleb, ale zdarza się, że odkryjemy, że w zamrażarce nie ma już żadnego bochenka.  Wtedy zabieram się za bułeczki.  Te pojawiły się już na kilku blogach, a ostatnio przypomniała o nich Wiosenka. Bardzo dobrze, że przypomniała, bo są przepyszne.




Składniki:
  • 780 g mąki pszennej
  • 500 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko do wysmarowania
  • kilka łyżek maku do posypania.

Wykonanie:
Cukier, wodę, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy.  Odstawiamy na około kwadrans. Do bąblującego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto.  Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 20 części.  Z każdej uformować podłużną bułeczkę.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.  Po około 30 minutach  posmarować jajkiem, posypać makiem i naciąć.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.  Piec przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...