31.07.2010

Bolillos - meksykańskie bułeczki

Czasami są takie dni, że budzę się rano i przypominam sobie, że miałam poprzedniego wieczora nakarmić zakwas.  No i wtedy już wiem, że pieczywo będzie na drożdżach.  Postanowiłam przy okazji takich "wpadek" nadrabiać zaległości z Weekendowej Piekarni.  I tak oto powstały bułeczki meksykańskie, które dodaję do akcji Grumków.



Składniki:

  • 100 g mąki pszennej białej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 335 g letniej wody
  • 1 łyżka miodu


Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo:
400g maki pszennej białej chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżkę roztopionego tłuszczu
Wykonanie:

Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza (z parą), przez około 30-35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...