19.07.2010

omlet czekoladowy (Oachaca chocolata omeletta)

Przepis wyszperany u Ainsley'a (no w końcu jestem Panią od Ainsley'a ;) )  Robiłam go już kilka razy i pewnie będę robić jeszcze nie raz.  A ponieważ to kuchnia meksykańska dodaję do akcji Andrzeja i Ireny.



Składniki

  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • kawałek masła do smażenia
  • 1-2 łyżki creme fraiche lub gęstej kremówki (dałam jogurt naturalny)
  • cukier puder do posypania
  • od siebie dodałam garść jagód


Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, wymieszać je z cukrem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami. Na patelni stopić kawałek masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub na małym ogniu przez około dwie minuty z jednej strony, a kiedy omlet zetnie się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze minutę. Zsunąć na talerz, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem. Można, przykładając rozgrzany szpikulec lub drucik do powierzchni posypanej cukrem pudrem, wypalić na omlecie wzorek, np. ukośną kratkę. Podawać z kremówką, jogurtem i w mojej wersji z owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...