28.07.2010

Kurczak smażony z placuszkami kukurydzianymi

To danie połączyło wszystkich mieszkańców naszego domu.  Ja zadowolona, bo znowu Ainsley, chłopaki zachwyceni bo zwykły, niezwykły kotlet.  No dobra, córcia nie bardzo jadła, ale muszę jej przyznać rację - danie strasznie ostre, pomimo tego, że i tak zmniejszyłam ilość ostrych przypraw o połowę. Także róbcie i szykujcie sobie od razu coś do popicia.  Ainsley pisze w książce, że takie kurczaki to tradycja w południowych stanach Ameryki (czyt. USA).  Dlatego też przepis wędruje do Ireny i Andrzeja.



Składniki:


  • 120 ml maślanki (dałam kefir)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4x 75 g kotlecików z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (dałam połowę)
  • 100 g mąki z proszkiem do pieczenia (dałam zwykłą pszenną)
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 ubite jajka
  • 4 cebulki dymki (nie dałam)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 325 g puszka kukurydzy, odcedzonej i opłukanej
  • sól, pieprz
  • sos barbecue do podania (nie dałam)



Wykonanie:

Wlej maślankę do miski, dodaj rozgnieciony czosnek, dopraw i włóż kurczaka, obracając, tak aby cały pokrył się maślanką. Odstaw na 5 minut.

W misce lub torebce wymieszaj pieprz cayenne z 4 łyżkami mąki i 1 łyżką soli i pieprzu. Wyjmować piersi z kurczaka, zdejmująć nadmiar maślanki, i panierować w mące z pieprzem. Zostawić pozostałą maślankę.

Rozgrzać 5 mm warstwę oleju na patelni. Smażyć na niej kurczaka przez około 8 minut, aż się zezłoci i będzie chrupiący. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Osuszyć na ręczniku kuchennym i przełożyć na ciepłe talerze.

Przesiać pozostałą mąkę pszenną i kukurydzianą do miski razem z połową łyżeczki soli i 1 łyżeczką pieprzu. Zrobić wgłębienie i wlać w nie jajka i 6 łyżek maślanki, która została z panierowania kotletów. Ubić aż ciasto będzie gładkie. Dodać cebulkę, natkę i kukurydzę. Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać 2 łyżki oleju i smażyć kukurydziane placuszki (nakładać po 1 małej chochelce ciasta). Usmażyć w ten sposób 8 placuszków. Smażyć je przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą kruche i złote. Kotleciki osuszyć na ręczniku. Ułożyć po 2 placuszki na talerzu a na nich po kotlecie z kurczaka. Podawać z sosem barbecue w osobnej misce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...