27.10.2010

Aromatyczny mus pomarańczowo-dyniowy

Powiem tylko, że mus jest rewelacyjny.  Doskonały na podwieczorek, deser, ale też na kolację.  Zobaczyłam go u Bei i tak na mnie zadziałały jej zdjęcia, że wiedziałam, że go zrobię.  Nie żałuję i Was też zachęcam.



Składniki:

Na 6 małych porcji (u mnie 3 duże)


  • 450 g dyni (waga po obraniu)
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 5 łyżek jasnego miodu (np. z kwiatów pomarańczy lub akacjowego)
  • 3-4 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku z pomarańczy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 220 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mascarpone
  • opcjonalnie : kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji



Wykonanie:

Z dyni przygotowujemy puree - możemy albo ją upiec, albo ugotować na parze, po czym miąższ dyni bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon i odstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem mascarpone i mieszamy z musem dyniowo-pomarańczowym. Masę przekładamy do indywidualnych foremek i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową.

Uwagi :
- część śmietany można zastąpić gęstym jogurtem
- dodanie mascarpone do śmietany polepsza jej teksturę i ułatwia ubijanie
- zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone wymieszanego (lub nie ;) ) z jogurtem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...