14.10.2010

Batoniki owsiane z żurawiną

Batoniki są cudowne, przesmaczne i jakoś nie wiem dlaczego, ale nie mam wyrzutów sumienia, że je jem;).  Jedyne moje zastrzeżenie to to, że wyszły mi dość miękkie i nie bardzo nadają się do zabrania do szkoły czy pracy na drugie śniadanie.  Może za mało skarmelizowałam cukier?  A może za dużo jabłka?  Sama nie wiem. 





Składniki:

  • 200 g płatków orkiszowych lub owsianych
  • 100 g suszonych żurawin
  • 1 kwaśne jabłko (200 g po obraniu)
  • 80 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • sól


Wykonanie:

W garnku rozpuścić masło z cukrem. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (potrzeba ok. 200 g). Żurawiny powinny być wilgotne. Można użyć rodzynek lub pokrojonych w kostkę suszonych moreli. Wymieszać owoce z płatkami i szczyptą soli. Dodać do masła, dobrze wymieszać i chwilę gotować razem. Wlać miód i jeszcze kilka minut gotować. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blachę wyłożyć masę orkiszową, uformować w prostokąt o grubości ok. 2 cm. Ugnieść. Piec ok. 30 minut. Wyjąć. Kroić dopiero, kiedy całkiem wystygnie (najlepiej zrobić dzień naprzód).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...