03.11.2011

Szarlotka

Oto szarlotka zrobiona przez moją Teściową. To chyba nasze ulubione ciasto.


 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (+ ewentualnie pół)
  • 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki śmietany
  • 1,5 – 2 kg prażonych jabłek

Wykonanie:

Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest za miękkie dodać jeszcze pół szklanki mąki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. 1 część rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażona jabłka. Rozwałkować 2 placek i wyłożyć na jabłka. Nakłuć ciasto widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka. Posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Anonimowy19:48

    Na jaką wielkość blachy są te składniki? Szarlotka wygląda przepysznie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...