19.11.2011

Szarlotka waniliowa z gruszkami

Ciasto, które powstało po sukcesie tego dżemu.  Ważne jest, aby w tym konkretnym przepisie korzystać z prawdziwego cukru waniliowego, bo nie dajemy zwykłego.


 

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 - 2 łyżki cukru waniliowego (do owoców)
  • 1 laska wanilii



Wykonanie:

Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. Jabłka i gruszki obrać i pokroić. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do owoców. Smażyć, aż owoce się rozpadną. Pod koniec prażenia dodać 1 - 2 łyżki cukru waniliowego.

1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone owoce. Ubić pianę z białek. Wyłożyć na owoce. Drugą część ciasta utrzeć na wierzch piany. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...