16.11.2011

Zrazy rycerskie

Do tej pory poprzez zrazy rozumiałam coś zupełnie innego.  Za to tę potrawę nazwałabym po prostu klopsiki.  Jednak w książce "Kuchnia rycerska i sarmacka" nazywają się tak a nie inaczej.  Najważniejsze jednak, że smakują przednio.  Szczególnie z kaszą gryczaną.  Przepis przedstawiam oczywiście w ramach zabawy Gotujemy po  polsku.



Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, oregano, solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekaną cebulkę, zasmażyć z mąką, podlać 1/s szklanki wody.

Zasmażkę przelać do brytfanny, dodać sok z cytryny, ziarna ziela i pieprzu, liść laurowy, cukier i sól. Zagotować. Z mięsa uformować kulki, włożyć je do wrzącego sosu. Gotować około 30 minut. Przed podaniem sos przecedzić przez sito i polać nim zrazy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...