Składniki:
- 185 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej razowej
- 60 g mąki pszennej typ 500
Do posmarowania bułek:
- 2 - 3 łyżki mleka
- sezam
Wykonanie:
Mleko,
masło, cukier i drożdże włożyć do miski i wymieszać. Odstawić na kilka
minut, aż zacznie bąblować. Następnie dodać jajko i mąkę. Wyrobić
ciasto (ja robiłam to robotem).
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Ciasto odgazować, podzielić na 8 części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Ciasto odgazować, podzielić na 8 części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.