Składniki:
- 1 niepełna szklanka (250 ml) cukru
 - skórka z 2 limonek
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 1 szklanka jogurtu naturalnego
 - 1 szklaka jagód
 - gruby cukier do posypania (użyłam perłowego)
 
Wykonanie:
Piekarnik
 rozgrzać do 200 stopni.  Cukier i skórkę dobrze rozetrzeć palcami, aż 
cukier będzie lekko wilgotny i aromatyczny.  W małej misce wymieszać 
mąkę, sól, proszek i sodę.  Do cukru dodać jajka i dobrze wymieszać.  
Dodać olej i ponownie wymieszać.  Dodać wanilię, mąkę i jogurt.  
Wymieszać tylko do połączenia składników.  Dodać jagody i delikatnie 
wymieszać.  Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych 
papilotkami.  Można posypać grubym cukrem.  Piec 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.