Składniki:
- 1 niepełna szklanka (250 ml) cukru
- skórka z 2 limonek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklaka jagód
- gruby cukier do posypania (użyłam perłowego)
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni. Cukier i skórkę dobrze rozetrzeć palcami, aż
cukier będzie lekko wilgotny i aromatyczny. W małej misce wymieszać
mąkę, sól, proszek i sodę. Do cukru dodać jajka i dobrze wymieszać.
Dodać olej i ponownie wymieszać. Dodać wanilię, mąkę i jogurt.
Wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać jagody i delikatnie
wymieszać. Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych
papilotkami. Można posypać grubym cukrem. Piec 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.