27.09.2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Na dworze deszcz i zimno.  To idealna pogoda na drożdżowe podane ze szklanką mleka.  A skoro mamy jesień, to do drożdżowego obowiązkowo śliwki.  Przepis na ciasto na podstawie przepisu z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz.





Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 150 g cukru (dałam trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 800 g śliwek

Na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i 1 łyżką cukru.  Dodać 150 g mąki i wymieszać.  Odstawić, aż zaczyn prawie podwoi objętość. W międzyczasie utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.  Dodać wyrośnięty zaczyn, sól i resztę mąki.  Wyrobić ciasto.  Dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto.  Ciasto przełożyć do miski, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce. 

Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestkę.  Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu położyć śliwki (rozcięciem do góry). 

Przygotować kruszonkę.  Masło i mąkę wyrobić palcami tak, aby powstały grudki.  Dodać cukier i wymieszać.  Posypać kruszonką śliwki.  Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  i piec przez około 40 - 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...