17.09.2013

Tarta tatin z zielonymi pomidorami

Na targu wreszcie pokazały się zielone pomidory.  Kupiłam bez zastanawiania się co z nich zrobię.  W domu zajrzałam do książek i u Gary'ego Rhodes'a znalazłam tę oto tartę.  Wyszła wspaniała.  Skropiona octem balsamicznym to było to.




Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • 5 - 8 zielonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • kawałek masła
  • 2 - 4 łyżeczki cukru demerara
  • ocet balsamiczny
  • parmesan

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Patelnię z metalową rączką lub specjalną formę do tarty tatin postawić na ogniu. Wlać odrobinę oliwy.  Umyte i przekrojone na pół pomidory ułożyć w patelni przekrojoną stroną w dół.  Zwiększyć ogień. Po minucie dodać masło i wsypać cukier.  Potrząsnąć patelnią tak, aby pomidory pokryły się  cukrem.  Zdjąć patelnię z ognia. 
Rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę większą niż patelnia.  Ułożyć ciasto na pomidorach i wcisnąć boki pomiędzy pomidory a brzeg patelni.  Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.  Wyjąć patelnię z piekarnika i pozwolić przez chwilę ostygnąć.  Ostrożnie wyjąć tartę na talerz.  Skropić octem balsamicznym i posypać parmesanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...