22.09.2013

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Kolejne wspólne gotowanie z Malwiną i Edytką.  Tym razem książkę (Dieta Italiana" Gino D'Acampo) otworzyła Malwina i znalazła taką oto zupę.  Jeśli nie przepadacie za pesto, można podać ją też bez.  Na ostatnim zdjęciu widać właśnie wersję bez pesto.





Składniki:
  • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 100 g białej kapusty grubo poszatkowanej
  • 1 ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
  • 1 udo
  • 1,5 l wody
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 15 listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy extra virgin

Wykonanie:
Umyte i oczyszczone udo zalewamy wodą.  Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny.  Dodajemy kaszę.  Następnie dodajemy przygotowane, pokrojone cebulę, marchew, seler, ziemniaki i kapustę.  Gotujemy.  Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy cukinię.  Zmniejszamy ognień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.  Doprawiamy do smaku.
W międzyczasie przygotowujemy pesto.  Bazylię, czosnek i kilka łyżek wywaru z zupy miksujemy na gładką masę.  Pesto dodajemy do zupy.  Zupę podajemy skropioną oliwą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...