11.09.2013

Tarta z jabłkami

Szarlotki, tarty z jabłkami czy kruszonki to chyba ulubione ciasta u nas w domu.  Tym razem postanowiłam wykorzystać kruche ciasto z tarty cytrynowej Bożeny Sikoń i dodać jabłka.  Tarta wyszła cudowna.





Składniki (na blachę 23 cm):
Ciasto kruche:
  • 150 g masła
  • 240 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka (40 g)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
  • 100 g cukru
  • jajko do smarowania

Wykonanie:
Składniki siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30 minut. Odcinamy mniej kawałek mniej więcej 100 g.  Większą część rozwałkowujemy i wykładamy foremki.  Spód nakłuwamy.  Wykładamy dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie) i pieczemy z obciążeniem (np.groch, fasola) przez 10 minut w 180 C.  Zdejmujemy folię.
Mniejszy kawałek rozwałkowujemy i na papierze wkładamy do lodówki.
W międzyczasie szykujemy jabłka.   Myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.  Przekładamy na patelnię i dusimy, aż większość się rozpadnie.  Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód.  Wyjmujemy z lodówki rozwałkowany kawałek ciasta.  Tniemy na paski.  Układamy na jabłkach.  Smarujemy jajkiem.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...