07.01.2014

Ciasto bananowe z rodzynkami

Zbyt dojrzałe banany i wiadomo co z nich zrobić.  Tylko trzeba się zastanowić z jakiego przepisu.  Przejrzałam kilka i padło na Nigellę z Domowej Bogini.  Mój syn nie mógł się oderwać od tego ciasta, chociaż raczej nie przepada za takimi wypiekami.



Składniki (na 24 cm keksówkę):
  • 100 g rodzynek
  • 75 ml burbona lub ciemnego rumu
  • 175 g mąki (dałam 200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła, stopionego
  • 150 g cukru (dałam 100)
  • 2 jajka
  • 4 dojrzałe banany (o wadze 300 g bez skórki)
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i zagotować.  Garnek przykryć i odstawić na godzinę.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Orzechy posiekać.  Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę i sól.  Stopione masło wymieszać z cukrem używając drewnianej łyżki a następnie dodawać po jajku, cały czas mieszając.  Dodać rozgniecione banany i ponownie wymieszać.  Rodzynki odsączyć i dodać do masy razem z orzechami.  Stopniowo dodawać suche składniki.  Wymieszaną masę przelać do przygotowanej formy.  Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę, do suchego patyczka.  Ciasto studzić w formie, na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...