15.01.2014

Mleko migdałowe

To pierwsze tego rodzaju mleko, jakie zrobiłam.  Okazało się, że przygotowanie go jest banalnie proste.  Za radą Gosi nie wymieniałam wody z moczenia migdałów.  Co do smaku,to mam mieszane uczucia.  Samo mleko niekoniecznie mnie przekonało, jednak w koktajlach smakuje wyśmienicie. 



Składniki (na 1 litr mleka)
  • 1 szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody
  • wrzątek do zalania


Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.  Odcedzamy wodę i zdejmujemy skórkę.  Powinna sama ładnie odchodzić.
Obrane migdały wkładamy do naczynia i zalewamy 1 szklanką przegotowanej, ostudzonej wody.  Odstawiamy na noc.  Następnego dnia miksujemy migdały z wodą, w której się moczyły.  Dolewamy pozostałe 3 szklanki wody i ponownie miksujemy całość.  Zmiksowane migdały odcedzamy używając gazy.  Mleko przechowujemy w lodówce do 48 godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...