19.01.2014

Rogaliki drożdżowe

Powstały na prośbę mojej córci i z jej udziałem. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyła ich nawet polukrować, a takie miały być.  Córcia powiedziała, że są przepyszne, tylko o lukrze zapomniałam ;)  Przepis z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska".



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 7 g drożdży instant
  • 250 - 300 ml letniego mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • dżem, powidła
  • mleko do posmarowania
  • ew. lukier


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski.  Robimy dołek i wlewamy do niego 100 ml mleka, cukry i drożdże.  Delikatnie mieszamy mleko z drożdżami a na wierzch posypujemy odrobiną mąki.  Pozostawiamy, aż drożdże się napuszą.  Dodajemy żółtko, masło oraz stopniowo dodajemy mleko.  Wyrabiamy gładkie ciasto.  Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 45 minut.  Odgazowujemy ciasto i dzielimy na 3 - 4 części.  Każdą rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty.  Na każdy kładziemy po łyżeczce dżemu lub powideł i zwijamy.  Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy od wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Wyrośnięcie rogaliki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-30 minut, aż rogaliki będą złote.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...