29.03.2014

Drożdżówki marcepanowe z pistacjami

Dokładnie pamiętam, jak Edytka zaproponowała je w ramach Weekendowej Cukierni. Niestety wtedy nie miałam dostępu ani do masy marcepanowej, ani tym bardziej do niesolonych pistacji.  Teraz, kiedy nie mam już najmniejszego problemu z dostępem do tych składników, postanowiłam je wreszcie przygotować.



Składniki (na około 15 bułeczek):

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (dałam 7 g instant)
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka (rozkłócone)

nadzienie:
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • szczypta cynamonu
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek (nie dałam)
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka wody

do dekoracji:
  • 80 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 20 g posiekanych niesolonych pistacji


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.  Zrobić na środku dołek.  Wsypać drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odrobinę ciepłego mleka.  Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odstawić aż zaczyn zacznie bąblować.  Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.  W razie potrzeby dodać dodatkowe 50 g mąki (ja dodałam).  Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.  Posmarować masłem.   Marcepan podzielić na kawałki i utrzeć z jajkiem i mlekiem.  Ma powstać płynna, kremowa masa. Masę marcepanową rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Na masę rozsypać cynamon wymieszany z cukrem.  Na to rozsypać posiekane migdały i rodzynki (ja nie dawałam).
Krótsze boki zagiąć na 2 cm.  Całość zwijać wzdłuż dłuższego boku.  Pokroić na około 2 cm plastry.  Ślimaczki wyłożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam 2 blach).  Przykryć i odstawić na 15 - 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wyrośnięte ślimaczki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.  Piec przez 25-30 minut.  Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce. Przygotować lukier z cukru i soku z cytryny.  Polać nim ostudzone drożdżówki.  Natychmiast posypać posiekanymi pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...