23.03.2014

Krem czekoladowo-piernikowy

Jeżeli znajdziecie jeszcze ukrytą gdzieś puszkę pierniczków, koniecznie przygotujcie taki krem.  Trochę jak nutella, ale bez orzechów i zdecydowanie bardziej intensywny smak.  Przepis zobaczyłam u Lo, tylko u niej występował w wersji z ciasteczek speculoos.



Składniki:
  • 150 g pierniczków (bez lukru)
  • 60 g miodu o neutralnym smaku
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 90 g białej czekolady

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150.  Pierniczki połamać na mniejsze kawałki, wstawić do piekarnika na około 10 minut.  Pilnować, aby się nie przypaliły.  Podpieczone przełożyć do malaksera. Zmiksować na proszek. Mleko podgrzać razem z miodem.  Do ciepłego wrzucić połamaną na kawałki czekoladę.  Dokładnie wymieszać.  Następnie dodać zmiksowane pierniczki i wymieszać całość.  Dolać olej i ponownie wymieszać.  Można ewentualnie zmiksować blenderem, aby masa była aksamitna.  Ciepły krem przełożyć do słoika i zakręcić.  Ostudzić i przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...