Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
 - 150 g gorzkiej czekolady
 - 110 g masła
 - 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
 - 100 g + 1 łyżka cukru trzcinowego
 - szczypta soli
 - 2 - 3 gruszki
 
Wykonanie:
Orzechy wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 - 5 minut.  Należy uważać, aby się nie przypaliły.  Orzechy przestudzić, przełożyć na ściereczkę i potrzeć, aby usunąć skórki.  Jeżeli nie będą chciały zejść ze wszystkich orzechów, nie należy się tym przejmować.  Obrane orzechy zmielić.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.  Przestudzić.  Żółtka zmiksować ze 100 g cukru.  Następnie dodać orzechy i wymieszać. Do czekolady z masłem dodać sól i połączyć z masą orzechowo - żółtkową.  Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. 
Formę wyłożyć papierem.  Posmarować odrobiną masła i posypać dno cukrem.  Gruszki umyć, obrać i pokroić w ósemki.  Położyć na dnie formy, na cukrze.  Na wierzch wlać ciasto.   Wstawić do piekarnika na około 40  - 50 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.