Składniki:
- 680 g mąki pszennej chlebowej
 - 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 150 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
 - 570 g wody
 - 100 g mleka
 - 75 g miodu
 - 75 g oleju
 - 20 g soli
 - 5 g drożdży instant
 
Wykonanie:
Płatki 
wsypać do misy robota i zalać wodę.  Wymieszać tak, aby płatki dobrze 
namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać 
pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  
Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie 
dodać odrobinę mąki lub wody.  Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4
 minuty.  Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 
godziny.  W połowie wyrastania ciasto złożyć.  Wyrośnięte ciasto 
podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, przełożyć do kosza, 
nakryć  i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny. 
Piekarnik
 (najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni.   Przełożyć chleb na 
kamień lub blachę i piec przez 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 220 
stopni i piec przez kolejne 10-15 minut.  Gotowy chleb będzie wydawał 
głuchy odgłos, jeżeli postukamy go od spodu.  Chleb wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.