Składniki:
- 7 g suszonych drożdży
 - 1,5 łyżki drobnego cukru
 - 30 ml ciepłej wody
 - 125 ml ciepłego mleka
 - 300 g mąki pszennej
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - dżem
 
Wykonanie:
Wszystkie
 składniki poza płynami umieścić w misie robota.  Wyrabiać ciasto hakiem
 dolewając stopniowo mleko wymieszane z wodą.  Dolać tyle płynów, aby 
powstało miękkie, elastyczne ciasto  (ja dolałam dokładnie tyle co w 
przepisie, ale musiałam dodać 1 łyżkę mąki).  Kiedy ciasto będzie już 
sprężyste uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na
 godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.  Rozwałkować ciasto na 
grubość ok 1 cm.  Wycinać koła i formować pączki (ja formuję je tak jak 
bułeczki).  Odłożyć pod przykryciem na 20 - 30 minut, aż podrosną. 
Rozgrzać
 tłuszcz do 170 - 180 stopni.  Wkładać po kilka pączków tak, aby 
swobodnie pływały.  Smażyć z obu stron na złoty kolor.  Wyjąć łyżką 
cedzakową i położyć na ręczniku papierowym.  Usmażone pączki nadziać 
dżemem używając szprycy ze szpikulcem.   Posypać cukrem pudrem lub 
polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.