Składniki:
- 6 – 7 pomarańczy
 - 500 cukru trzcinowego
 - Sok z 1 cytryny
 - 1 łyżeczka naturalnej pektyny (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
Pomarańcze
 dokładnie wyszorować.  Zetrzeć estrem skórkę z 1 pomarańczy (można też 
po prostu bardzo drobno ją posiekać).  Nad garnkiem obrać pomarańcze z 
białej skórki (albedo) i pozbawić wszystkich błonek.   Do uzyskanego 
soku i miąższu z pomarańczy dodać sok z cytryny i skórkę z 1 
pomarańczy.  Zagotować, a następnie dodać cukier.  Wymieszać i gotować 
aż dżem zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.  U mnie trwało to dość 
długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny.  Gęstość dżemu 
sprawdzać na zmrożonym talerzyku.  Gorący dżem przełożyć do wygotowanych
 lub wypieczonych słoików.  Zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Postawić 
słoiki do górny dnem na kilka minut.  Następnie odwrócić i pozostawić do
 ostygnięcia.  Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki po ok. 400 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.