27.02.2011

Batoniki śniadaniowe

Po zrobieniu kremu czekoladowego zostało mi mleko skondensowane.  Zaczęłam więc przeszukiwać książki kucharskie w poszukiwaniu przepisu, który zawierałby takie mleko.  Kiedy zobaczyłam te batoniki w książce Nigelli wiedziałam, że to jest to.  Nieco zmodyfikowałam składniki ponieważ nie miałam akurat w domu dokładnie tych składników, o których pisała Nigella.  Wyszło cudowne.  W sam raz na drugie śniadanie do pracy.

 

Składniki:
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 125 g płatków owsianych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 60 g mieszanki sezamu i płatków migdałowych
  • 65 g mieszanki migdałów i orzechów laskowych

Wykonanie:

Mleko słodzone podgrzać na dużej patelni (robiłam to w garnuszku). W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, (orzechy i migdały nieco posiekać) a następnie zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 23 cm wysmarować olejem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na to przygotowaną mieszankę , wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników. Odstawić do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...